Wyjazd zagraniczny planujemy z całą uwagą. Przede wszystkim wybieramy miejsce, do którego chcemy pojechać, szukamy atrakcji oraz nastawiamy się na wypoczynek dokładnie taki jak lubimy – aktywny, leniwy lub też bardzo turystyczny. Niezależnie od tego, czy organizujemy wyjazd samodzielnie czy też korzystamy z ofert biur podróży zawsze staniemy przed koniecznością zabrania odpowiednich dokumentów. Żeby wjechać do niektórych krajów, będziemy potrzebować jedynie dowodu osobistego, w innych wystarczy paszport,  a jeszcze inne będą wymagać od nas wizy.

Co to jest wiza?

Pisemne zezwolenie na przekroczenie granicy obcego państwa i pobyt w nim jest nam niezbędne, żeby przekroczyć granicę konkretnych państw. Przede wszystkim ten dokument wydają konsulaty i ambasady, ale w niektórych przypadkach można je otrzymać także na przejściach granicznych. Dużą pomoc oferuje również pośrednictwo wizowe www.serwis konsularny.pl. Sama konieczność posiadania wizy do konkretnego kraju jest uzależniona od umów pomiędzy państwami. Najczęściej takie ustalenia są obustronne, ale zdarzają się oczywiście wyjątki.

Po terenie Unii Europejskiej jej mieszkańcy mogą poruszać się bez żadnych zaświadczeń. Trzeba pamiętać jedynie o tym, że musimy mieć przy sobie dokumenty potwierdzające tożsamość i możemy przebywać poza ojczyzną do 90 dni. Do krajów spoza Unii oraz Europy bardzo często potrzebujemy wiz – także do tych, które są niezwykle dla Polaków atrakcyjne biznesowo czy też turystycznie. Na przykład, żeby wjechać do Egiptu,  Indii, Kenii, Rosji, Turcji czy też Białorusi oraz USA będziemy musieli posiadać pozwolenie. W zależności od tego, gdzie zamierzamy się wybrać, będziemy musieli spełnić szereg wymagań. Wizy do niektórych krajów kupimy nawet na lotnisku, a do innych wnioski musimy złożyć w konsulacie lub ambasadzie. Inny jest również czas oczekiwania na wydanie zgody oraz opłaty. Ułatwieniem są więc profesjonalne usługi pośredników, w których znajdziemy również takie oferty jak legalizacja dokumentów.

Jakie wymagania trzeba spełnić?

Każde z państw niemalże dowolnie steruje swoją polityką wizową. Zazwyczaj należy mieć paszport, którego ważność jest o sześć miesięcy dłuższa niż sama wiza, złożyć odpowiedni formularz i zdjęcie. Czasami się zdarza, że będziemy potrzebować również ubezpieczenia zdrowotnego, zaproszenia, kopii biletów czy też rezerwacji hotelowych lub też przedstawić informacje na temat stanu konta. Poza tym oczywiście należy uiścić określoną opłatę i czekać na wydanie dokumentu a raczej na wbicie odpowiedniej pieczątki w wolne miejsca paszportu.