8 Produktów Spożywczych, Które Wzmacniają Nasz Układ Odpornościowy

0

Nie jest tajemnicą, że jesteś tym, co jesz.

Badania przeprowadzone na przestrzeni lat wykazały, że dobrze zbilansowana dieta stanowi najsilniejszą ochronę przed przewlekłymi i ostrymi schorzeniami.

Ale również i bardziej pospolitymi chorobami takimi jak przeziębienie.

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o najlepszych produktach spożywczych, które wzmacniają nasz układ odpornościowy, to czytaj dalej.

1.   Tłuste ryby

Tłuste ryby zawierają duże ilości kwasów Omega-3.

Wspierają one nasz układ immunologiczny i pomagają w walce z istniejącymi już infekcjami.

Dodatkowo redukują również stany zapalne, a nawet pomagają obniżyć ciśnienie krwi.

Szczególnie polecane są najmłodszym, których układ odpornościowy musi intensywnie pracować, zanim nabierze odporności.

Przykłady tłustych ryb:

  • tuńczyk
  • śledź
  • makrela
  • łosoś
  • sardynki
  • pstrąg

2.   Owoce cytrusowe

Owoce cytrusowe są bogate w witaminę C.

Witamina C zapobiega infekcjom, jak i skraca czas trwania istniejących już infekcji poprzez wspieranie funkcji komórek odpornościowych.

Przykłady owoców cytrusowych bogatych w witaminę C.

  • pomarańcze
  • cytryny
  • limonki
  • grejpfruty

3.   Czosnek

Czosnek bogaty jest w allicynę – to dzięki niej czosnek ma tak intensywny zapach i smak.

Allicyna charakteryzuje się działaniem antywirusowym, antybakteryjnym oraz antygrzybicznym.

4.   Papryka

Pomimo że nie jest to owoc cytrusowy, to jest ona zaskakująco bogata w witaminę C.

Zawiera ona około 3 razy więcej witaminy C niż pomarańcze.

Zwłaszcza odmiana żółta lub czerwona papryki.

5.    Jogurt

“Prawdziwy” jogurt jest bogaty w białko, którego nasz organizm potrzebuje do regeneracji.

Zawiera także “pożyteczne” bakterie, czyli probiotyki.

Dzięki, którym możesz uzupełnić ubytki we florze jelitowej spowodowane infekcją.

Zdrowa flora jelitowa = zdrowy układ odpornościowy.

Dzieje się tak dlatego, że jelita i znajdujące się w nich “pożyteczne” bakterie stanowią pierwszą linię obrony przed przeziębieniem i grypą.

Postaraj się wybierać jogurty z żywymi kulturami bakterii, które nie zawierają cukru.

6.   Szpinak

Zielone liście są doskonałym źródłem witaminy A (zwłaszcza beta-karotenu), który jest znany jako środek zwalczający infekcje.

Oprócz karotenu szpinak zawiera również duże ilości kwasu foliowego, który również wzmacnia układ nasz odpornościowy.

Świetny dodatek do sałatek, ale również i koktajli.

7.   Migdały

Migdały zawierają duże ilości witaminy E.

Witamina E wspiera nasz układ odpornościowy – pomaga w zwalaczniu i zapobieganiu infekcjom.

Czyni to poprzez walkę z zakażonymi komórkami i aktywację innych komórek odpornościowych w celu uzyskania skutecznej odpowiedzi immunologicznej.

8.   Ziarna słonecznika

Podobnie jak migdały, nasiona słonecznika są dobrym źródłem witaminy E.

Jednak nasiona słonecznika zawierają również duże ilości selenu.

Selen odgrywa ważną rolę w zdrowiu układu odpornościowego.

Ten przeciwutleniacz redukuje stres oksydacyjny w naszym organizmie, co zmniejsza stany zapalne i jednocześnie zwiększa odporność.

Badania wykazały, że zwiększone stężenie selenu we krwi wiąże się ze zwiększoną odpowiedzią immunologiczną.

Z drugiej strony wykazano, że niedobór uszkadza funkcje komórek odpornościowych i prowadzi do obniżonej odpowiedzi immunologicznej.

 

Podsumowanie

Poniżej jeszcze raz lista pokarmów, które wzmacniają nasz układ odpornościowy:

  • tłuste ryby
  • owoce cytrusowe
  • czosnek
  • papryka
  • jogurt
  • szpinak
  • migdały
  • ziarna słonecznika

 

Artykuł sponsorowany

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *