8 Produktów Spożywczych, Które Wzmacniają Nasz Układ Odpornościowy
Nie jest tajemnicą, że jesteś tym, co jesz.
Badania przeprowadzone na przestrzeni lat wykazały, że dobrze zbilansowana dieta stanowi najsilniejszą ochronę przed przewlekłymi i ostrymi schorzeniami.
Ale również i bardziej pospolitymi chorobami takimi jak przeziębienie.
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o najlepszych produktach spożywczych, które wzmacniają nasz układ odpornościowy, to czytaj dalej.
1. Tłuste ryby
Tłuste ryby zawierają duże ilości kwasów Omega-3.
Wspierają one nasz układ immunologiczny i pomagają w walce z istniejącymi już infekcjami.
Dodatkowo redukują również stany zapalne, a nawet pomagają obniżyć ciśnienie krwi.
Szczególnie polecane są najmłodszym, których układ odpornościowy musi intensywnie pracować, zanim nabierze odporności.
Przykłady tłustych ryb:
- tuńczyk
- śledź
- makrela
- łosoś
- sardynki
- pstrąg
2. Owoce cytrusowe
Owoce cytrusowe są bogate w witaminę C.
Witamina C zapobiega infekcjom, jak i skraca czas trwania istniejących już infekcji poprzez wspieranie funkcji komórek odpornościowych.
Przykłady owoców cytrusowych bogatych w witaminę C.
- pomarańcze
- cytryny
- limonki
- grejpfruty
3. Czosnek
Czosnek bogaty jest w allicynę – to dzięki niej czosnek ma tak intensywny zapach i smak.
Allicyna charakteryzuje się działaniem antywirusowym, antybakteryjnym oraz antygrzybicznym.
4. Papryka
Pomimo że nie jest to owoc cytrusowy, to jest ona zaskakująco bogata w witaminę C.
Zawiera ona około 3 razy więcej witaminy C niż pomarańcze.
Zwłaszcza odmiana żółta lub czerwona papryki.
5. Jogurt
“Prawdziwy” jogurt jest bogaty w białko, którego nasz organizm potrzebuje do regeneracji.
Zawiera także “pożyteczne” bakterie, czyli probiotyki.
Dzięki, którym możesz uzupełnić ubytki we florze jelitowej spowodowane infekcją.
Zdrowa flora jelitowa = zdrowy układ odpornościowy.
Dzieje się tak dlatego, że jelita i znajdujące się w nich “pożyteczne” bakterie stanowią pierwszą linię obrony przed przeziębieniem i grypą.
Postaraj się wybierać jogurty z żywymi kulturami bakterii, które nie zawierają cukru.
6. Szpinak
Zielone liście są doskonałym źródłem witaminy A (zwłaszcza beta-karotenu), który jest znany jako środek zwalczający infekcje.
Oprócz karotenu szpinak zawiera również duże ilości kwasu foliowego, który również wzmacnia układ nasz odpornościowy.
Świetny dodatek do sałatek, ale również i koktajli.
7. Migdały
Migdały zawierają duże ilości witaminy E.
Witamina E wspiera nasz układ odpornościowy – pomaga w zwalaczniu i zapobieganiu infekcjom.
Czyni to poprzez walkę z zakażonymi komórkami i aktywację innych komórek odpornościowych w celu uzyskania skutecznej odpowiedzi immunologicznej.
8. Ziarna słonecznika
Podobnie jak migdały, nasiona słonecznika są dobrym źródłem witaminy E.
Jednak nasiona słonecznika zawierają również duże ilości selenu.
Selen odgrywa ważną rolę w zdrowiu układu odpornościowego.
Ten przeciwutleniacz redukuje stres oksydacyjny w naszym organizmie, co zmniejsza stany zapalne i jednocześnie zwiększa odporność.
Badania wykazały, że zwiększone stężenie selenu we krwi wiąże się ze zwiększoną odpowiedzią immunologiczną.
Z drugiej strony wykazano, że niedobór uszkadza funkcje komórek odpornościowych i prowadzi do obniżonej odpowiedzi immunologicznej.
Podsumowanie
Poniżej jeszcze raz lista pokarmów, które wzmacniają nasz układ odpornościowy:
- tłuste ryby
- owoce cytrusowe
- czosnek
- papryka
- jogurt
- szpinak
- migdały
- ziarna słonecznika
Artykuł sponsorowany
Nie ukrywam, że chętnie wprowadzę je do diety.
Ja mam całkiem zdrową dietę
Warto po takie produkty sięgać.
Z tych produktów, to chyba paprykę jem najczęściej 🙂
Ogórki kiszone są najlepsze