Pomysły na wielkanocny stół
W wielu domach Wielkanoc obchodzona jest uroczyście, a najważniejszym punktem tego dnia jest śniadanie. Oznacza to, że szczególne znaczenie ma wówczas dekoracja stołu. Możliwości jest sporo: od aranżacji nowoczesnych i minimalistycznych, przez tradycyjne, aż po rustykalne i romantyczne.
Czego nie powinno zabraknąć w miejscu spożywania pierwszego w ciągu dnia posiłku?
W tym sezonie na czasie są naturalne barwy i inspiracje czerpane wprost z natury. Warto wykorzystać je także na wielkanocnym stole. Idąc tym tropem, dobrze jest stawiać przede wszystkim na różne odcienie zieleni, błękitu, pastelowego różu, a także ciepłe odcienie bieli oraz jasne brązy. W takim otoczeniu sprawdzą się naturalne dodatki: wiklinowe kocyki i drewniane tace. Całość uzupełni obrus z naturalnego materiału, na przykład lnu.
Na wielkanocnym stole w naturalnym stylu nie może zabraknąć także roślin. Swego rodzaju klasyką są bazie i dyngus, ale możliwości są znacznie szersze. Sprawdzą się zioła, mirt, kolorowe kwiaty.
Mnie interesuje świąteczne jedzenie, a nie dekoracje 🙂
Ja tam wolę tradycyjny stół
Ja tam się cieszę, że święta już za nami
Dobrze, że już po, to fakt
Bardzo interesujący artykuł. Na śniadaniu wielkanocnym byłem u znajomych, jednak sam przygotowywałem jedzenie i zawoziłem do niego, opakowując go w papier do pakowania żywności.