Nie jest tajemnicą, że w barach najchodliwszym towarem jest rzecz jasna piwo. Większości z nas to, jakie piwo pijemy, nie robi większej różnicy, a przynajmniej nie zwracamy tutaj uwagi na jego rodzaj, a jedynie markę. Warto mimo wszystko zastanowić się nad tym, jakie rodzaje piwa możemy znaleźć w barze, bo przecież nie da się ukryć, że tych jest tutaj mnóstwo. Przyjrzyjmy się w związku z tym najpopularniejszym rodzajom piwa dostępnym w barach.

Lager

Znacie ten rodzaj piwa? Oczywiście, że tak. Zresztą nie ma w tym nic dziwnego, bo większość z nas nigdy w życiu nie spróbowała czegoś innego. Otóż lager to piwo o dolnej fermentacji i białej pianie. Poza tym ma ono najczęściej od czterech do sześciu procent alkoholu. Jeśli jednak mielibyśmy się tutaj do czegoś przyczepić, to trzeba pamiętać o tym, że produkowane jest ono w hektolitrach. Często wskutek tego kosztuje mniej niż dwa złote, przez co nie możemy powiedzieć, aby zniewalało ono nasze podniebienia. Mimo wszystko jak najbardziej w barach sprzedaje się go najwięcej i raczej na pewno w dalszym ciągu tak będzie.

Pils

Trochę to nielogiczne, ale pils to też lager. W zasadzie pierwszym lagerem był właśnie pils, a w zasadzie Pilsner Urquell, bo w krótkim czasie powstały nowe rodzaje tego piwa. Jaka jest w związku z tym pomiędzy nimi różnica? Otóż pils wyprodukowany powinien być ze słodu pilzneńskiego. Poza tym ważne, aby był on bardziej chmielony niż klasyczne lagery.

Dark lager

Jak nie trudno się domyślić dark lager to ciemny lager i oczywiście jest to prawda. Jest to nadal lager o ekstrakcie w granicach 10-12% i zawartości alkoholu około 5%, ale z pewnymi dodatkami. Pojawiają się tu słody karmelowe i palone, przez co dark lager smakuje inaczej niż lager klasyczny.

Koźlak

Hmm, koźlak to kolejny lager, choć zupełny inny od wszystkich poprzednich. Wyróżnia go między innymi to, że ma on od 15 do 18% ekstraktu i 6-8,5% alkoholu. Zazwyczaj jest to piwo o odcieniu czerwieni, które jest słodkawe. Poza tym charakteryzuje się też nikłą pianą.

Porter bałtycki

Porter to również piwo dolnej fermentacji, tak jak i wszystkie poprzednie, które w barach również podaje się bardzo często. Jest to piwo ciemne o ekstrakcie od 18,1% do 22%. Poza tym jest ono dość mocne, ponieważ ma przynajmniej 8% zawartości alkoholu.

Poza wyżej wymienionymi wyróżnić można jeszcze piwo pszeniczne czy stout. Jesteśmy bardzo ciekawi po jakiego „browarka” najczęściej Wy sięgacie, kiedy wchodzicie do pobliskiego baru.