Wiele osób nie wyobraża sobie codziennego przygotowywania posiłków bez blendera. To bardzo wszechstronny sprzęt: pozwala w kilkanaście sekund stworzyć smakowity deser, zdrowy koktajl, zupę – krem czy sos do sałatki. Dzięki dodatkowym przystawkom możliwości urządzenia są właściwie nieograniczone. Jak jednak wybrać odpowiedni model?
Niektórzy zastanawiają się pewnie, czy przy dużej popularności rozbudowanych robotów kuchennych i multicookerów prosty blender ma jeszcze rację bytu. Oczywiście, takie urządzenia nie mają zaawansowanych funkcji, ale to właśnie ich ogromny atut. Nie będziesz przecież wyciągać dużego urządzenia za każdym razem, gdy chcesz rozdrobnić owoce czy zrobić szybki mus.

Jaki blender wybrać?

Podstawowe pytanie, na które trzeba odpowiedzieć brzmi: blender ręczny czy kielichowy? Ten pierwszy sprzęt jest poręczny, lekki i łatwy w obsłudze. Świetnie rozdrobni produkty umieszczone w dołączonym do zestawu pojemniku i w garnku. Działa szybko, ale nie ma dużej mocy – trzeba więc uważać na ryzyko spalenia. Blendery kielichowe są mocniejsze i często bardziej rozbudowane.
Im wyższa moc blendera, tym bardziej efektywna praca. Sprawdź także, jakie noże i przystawki znajdują się w komplecie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *