kuchnia

Prowadzisz gastronomię? Twoja firma to Twoje królestwo, zarządzanie nią może dostarczać mnóstwo satysfakcji i przyjemności. Ale to też dużo obowiązków, jesteś odpowiedzialny za zespół i sprzęt, przede wszystkim zaś, za swoich gości. Musisz o nich dbać, sprawić, by byli zadowoleni z posiłku i z obsługi, a co najważniejsze, by chcieli wracać.

 

Najważniejsza jest kuchnia

To kuchnia jest sercem lokalu. To miejsce, w którym powstaje jedzenie i gdzie pracuje załoga. James Joyce napisał kiedyś, że Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy. Podstawą dobrze funkcjonującej restauracji jest utalentowany, pracujący z pasją, zgrany personel. Dobre wyposażenie kuchni znacznie ułatwi im pracę. Prawdziwy przedsiębiorca, to taki, który troszczy się zarówno o swoich klientów, jak i o swoich pracowników. Taka postawa przekłada się na poziom świadczonych usług.

 

Sprzęt gastronomiczny – jaki wybrać?

Nic nie zastąpi dobrej jakości, profesjonalnego sprzętu kuchennego. Bez względu na to, czy prowadzisz małą knajpkę czy sieć restauracji kompleksowe wyposażenie ułatwi pracę Tobie i Twojej ekipie. Porządne wyposażenie kuchni to także kwestia bezpieczeństwa.  W zależności od Twoich możliwości możesz kupić nowy sprzęt, lub z drugiej ręki (będzie zdecydowanie tańszy).
Przy zakupie wyposażenia należy brać pod uwagę wymiary kuchni oraz budżet, którym dysponujemy.

Kuchnię należy zaaranżować tak, żeby była jak najbardziej funkcjonalna oraz by można było się po niej swobodnie poruszać. Jeśli pomieszczenie, którym dysponujesz jest niewielkie, zainwestuj jedynie w najpotrzebniejszy sprzęt. Najlepiej zdecydować się na takie urządzenia, z których łatwo będzie usuwać zabrudzenia. Na pewno niezbędna będzie zmywarka i wyparzarka (lub zmywarka z funkcją wyparzania). Wielkość zmywarki zależy od liczby gości. Jeśli prowadzisz pub to najlepiej będzie zakupić specjalną zmywarkę do szkła. Oprócz tego konieczna będzie zamrażarka, chłodziarka, piec i kuchenka. Ważną decyzją jest też wybór ekspresu do kawy, najlepiej zdecydować się na dobrej jakości produkt, który będzie nam służył latami. Pomocnymi narzędziami będą także mikrofalówka, grill elektryczny, mięsiarka spiralna, mikser.

 

Wymiana części

Jeśli nasz sprzęt szwankuje, nie oznacza to od razu konieczności zakupu nowego. Zwykle wystarczy naprawa, wymiana zepsutej części.  Na przykład w ekspresie do kawy często wystarczy wymienić jedynie uszczelki lub zawór, by działał, z powrotem, bez zarzutu.

Jeśli poszukujesz części zamiennych do urządzeń gastronomicznych. między innymi do ekspresów, zmywarek, to koniecznie sprawdź ofertę sklepu horecaparts.pl. To firma z dużym doświadczeniem, której zaufało wielu klientów. W razie pytań lub wątpliwości wykwalifikowany personel posłuży fachową radą.

2 thoughts on “Sprzęt dla Twojej gastronomii

  1. Zgadzam się w pełni z autorem, że nic nie jest wstanie zastąpić profesjonalnego sprzętu. W gastronomii, każdy przestój to strata dla firmy. Sprzęt musi działać i nie zawodzić, szczególnie w sezonie, za to trzeba płacić. Tak samo jak z opakowaniami jednorazowymi, muszą być dobrej jakości i zawsze w odpowiedni zapasie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *